Fundusfoto

Wat is een fundusfoto?

Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog. Op deze foto worden de bloedvaatjes van het netvlies zichtbaar gemaakt. Het maken van een fundusfoto behoort bij bijvoorbeeld het controleonderzoek van Diabetes (suikerziekte). Hoge bloedsuikerwaarden kunnen, zonder dat u het merkt, uw ogen beschadigen. Door jaarlijks een fundusfoto te laten maken kunnen afwijkingen aan het netvlies vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Ook voor mensen met een hoge sterkte is het van belang om het netvlies in de gaten te houden.

Het onderzoek

Er wordt in eerste instantie gekeken of er zonder oogdruppels een foto gemaakt kan worden. Dit is afhankelijk van de grootte van de pupillen. Zijn deze te klein, dan krijgt u alsnog oogdruppels toegediend om de pupil te verwijden. Deze moeten 10 minuten inwerken en dan kan de foto worden gemaakt. Tijdens het maken van de foto zult u een scherpe lichtflits zien, het kan daarna even duren voordat u weer scherp kan zien.

Als u bent gedruppeld, is het verstandig om na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Door pupilverwijding kunt u een tijd (ca. 6 uur) niet scherp zien. Ook is het verstandig een zonnebril mee te nemen, u zult wat lichtgevoeliger zijn.

De uitslag

De uitslag van de fundusfoto is direct bekend.