Glaucoom onderzoek

Wat is Glaucoom?

Glaucoom wordt vaak veroorzaakt door een verhoogde druk in het oog, maar kan ook voorkomen bij een normale of juist lage oogboldruk. Hierdoor kan de oogzenuw beschadigd raken en zullen er delen van het gezichtsveld uitvallen. U kunt het een beetje vergelijken met pixels op een beeldscherm, als er pixels kapot zijn is het beeld daar verstoord. In het begin zal glaucoom geen klachten geven. Het doet geen pijn en gaat zo geleidelijk dat u niet zult merken dat er iets mis is. Laat daarom regelmatig uw ogen controleren, in een vroeg stadium is deze vorm van glaucoom nog goed te behandelen.

Er bestaat ook een acute vorm van glaucoom, hierbij treden wel duidelijke klachten op, zoals: Wazig zien, een rood oog, hoofdpijn en misselijkheid. Het is belangrijk bij dit soort symptomen snel te handelen om verdere schade te voorkomen.

Wat houdt een glaucoomonderzoek in?

De belangrijkste onderzoeksmethoden bij glaucoom zijn:

– Oogdrukmeting: door middel van een luchtpufje op het oog.
– Oogspiegelen
– Gonioscopie (het beoordelen van de kamerhoek, het beoordelen van de aan en afvoer van het vocht in het oog)

Wanneer er verdenking op glaucoom bestaat zullen tenminste deze drie onderzoeken worden verricht. Wanneer er verdenking is van glaucoom kan er doorverwezen worden naar de oogarts voor een eventueel gezichtsveldonderzoek.

U wordt waarschijnlijk gedruppeld met pupil verwijdende oogdruppels, deze zorgen ervoor dat u de eerste uren wazig zult zien en daardoor niet zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer. Zorgt u ook voor een zonnebril of hoofddeksel, u zult lichtgevoelig zijn.