Wat zijn private hoortoestellen?

Hoe zit het toch allemaal? Wel vergoeding, geen vergoeding, hoorprotocol, categorie 1-5, Amsterdamse vragenlijst, 0 euro bijbetaling, zorgtoestellen en privaattoestellen… Allemaal zaken waar dagelijks veel vragen over zijn en begrijpelijk, want het is inderdaad niet zo eenvoudig meer als dat het zou kunnen zijn. Wij willen die met liefde en plezier uitleggen zodat u voorbereid en geïnformeerd bent. Want dat is wat u echt wilt. Hieronder zullen wij alles uitleggen over privaattoestellen. Wilt u ook weten wat zorgtoestellen zijn? Klik dan hier

Je loopt zelf vaak al lang met issues met het gehoor, neemt dan eindelijk na al die jaren eens de stap om er wat aan te gaan doen. Vervolgens ga je je inlezen of stel je de vraag aan de audicien hoe het nu zit met hoortoestellen en met de vergoeding. Vervolgens word je overspoeld met informatie, niet met opzet, maar met de beste wil, wil ook die audicien het zo helder mogelijk maken. Informatie die je zeker moet weten dat wel, maar het is meteen een hele hap aan informatie. Wat wel eens beklemmend werkt en zelf ook leidt tot het dan maar niet ondernemen van actie en dat is jammer. Wij gaan het dan zo kort en eenvoudig mogelijk uitleggen zodat u op de hoogte bent.

Hoe zit het met de hedendaagse technieken/private of vrije markt toestellen?

Als u een hoortoestel met de meest recente technieken wilt (ook wel private of vrije markt toestellen genoemd), dan is het zo dat een zorgverzekering daar in de meeste gevallen geen vergoeding voor verstrekt. Ook al is deze oplossing beter. Vaak komt de vraag of het niet mogelijk is als er vergoeding mogelijk is voor een categorie om deze vergoeding te gebruiken voor de aanschaf van een toestel met de hedendaagse techniek. Dit is helaas niet toegestaan.

In Nederland is nu een markt ontstaan met hoortoestellen die wel vergoed worden en hoortoestellen die buiten de vergoeding vallen (private of vrije markt toestellen). Vooral nieuwe en geavanceerde hoortoestellen vallen buiten de categorieën. Mocht u toch een geavanceerd toestel willen hebben dan zijn de aanschafkosten aftrekbaar van de belastingdienst (afhankelijk van uw verzamelinkomen)

Waarom vallen de meeste recente technieken niet binnen deze database?

Het is zo dat de prijzen van de hoortoestellen binnen de categorieën sinds 2013 bepaald worden door de zorgverzekeringen. Fabrikanten van hoortoestellen kunnen vervolgens een toestel aanmelden om in 1 van de categorieën te laten komen. Echter hoe lager de door de zorgverzekering bepaalde prijzen worden, hoe minder happig een fabrikant zal zijn om nieuwere techniek te gaan bieden binnen een categorie.

Eigen risico

In Nederland is er een eigen risico (indien u niet aanvullend verzekerd bent). Als u nog niks van uw eigen risico verbruikt heeft dan zal het eerst verplicht eigen risico worden aangesproken. Daarbovenop komt dan de eigen bijdrage die in onderstaande tabellen staan vermeld.

Wat is belangrijk?

Informeren en helderheid. Wij bij Beeks Zien en Horen vinden het vooral belangrijk dat u als klant goed geïnformeerd bent. Zo zijn we altijd al geweest en willen we ook op dit vlak vooral zijn. No nonsens.

Als klant moet u weten dat er verschillende soorten hoortoestellen zijn, wanneer u een toestel wilt aanschaffen binnen de vergoeding, helaas vallen de meest recente soort hier niet onder. Uiteindelijk is ons doel om u als klant tevreden te stellen met welke oplossing dan ook en daar transparant over te zijn.

Tot slot vallen de allernieuwste men meest geavanceerde hoortoestellen buiten deze categorieën, dit noemen ze ook wel de vrije- of privaat markt. Dus de toestellen met de meest recente techniek. Steeds meer zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid tot bijbetalen voor deze vrije markt toestellen.

Zorgverzekeraars bepalen de contract vergoeding per categorie per audicien. Vanuit de basisverzekering wordt in de basis 75% vergoed (mits het contract getekend is). Hierdoor ontstaan er verschillen in prijs, vergoeding, eigen bijdrage en aanbod tussen de verschillende audicien bedrijven.